9 נקודות חשובות להחתמת תוכי
גוזל חדש שבוקע תלוי לחלוטין במקורות חיצוניים להזנה, לחום ולמחסה והגנה. בנוסף מערכת החיסון שלו חלשה מאוד והוא חשוף למגוון חיידקים ווירוסים שונים. החתמת תוכי היא משימה סיזיפית מאוד שלא ניתן לקחת בקלות כלל. אך אם עשיתם זאת נכון, תקבלו לאחר מכן חבר לכל החיים.
הנה 9 נקודות חשובות להחתמת תוכי מוצלחת:
היגיינה
בגלל מערכת חיסונית חלשה, חיידקים מהידיים שלנו עשויים להיות קטלניים לגוזלים. המחתים צריך להימנע ממגע עם ציפורים אחרות לחלוטין לפני ההאכלה. אם לא ניתן, יש להתקלח ולחטא את הידיים טוב לפני ההאכלה. ישנם חומרי חיטוי יעילים לשימוש. כל כלי אוכל צריך להישטף טוב בסבון ולאחריו לעבור חיטוי ולהישטף במים נקיים לפני ואחרי השימוש. מומלץ לדאוג לכלי אוכל קבועים לכל גוזל כגון מזרק ומחטים להאכלה או כלים חד פעמים שאתם זורקים בסוף השימוש. יש להכין דייסה לארוחה אחת בכל פעם. אין לשמור דייסה שנשארה בין ארוחות! . מזון סגור יש לשמור במקום קר יבש ונקי מעכברים וחולדות. חבילות מזון פתוחות יש לשמור בשקית פלסטיק אטומה במקרר או במקפיא. יש לנקות את הגוזל, את המקור ואת הביב ולהסיר הפרשות לאחר ההאכלה.
משקל
גוזלים צריכים לעלות במשקל מדי יום.
יש לשקול את הגוזל במשקל מדויק ב־1 גרם, כל יום בבוקר לפני האכלה הראשונה. כאשר עלייה במשקל אינה מתקיימת יומיים ברציפות יש מקום לחשוש, אנא פנה לווטרינר. ניתן למצוא באינטרנט טבלאות משקל והאכלה לכל זן של תוכי. תוכלו לבקש את זה מאיתנו בוואטסאפ אם אתם לא מוצאים.
טמפרטורה ולחות
גוזלים לא גמולים צריכים להיות בתוך אומנת עם אפשרות שליטה על הלחות ועל החום. על הגוזל להיות מסוגל להתרחק מהאור אם הוא חם מדי. גוזלים מהבקיעה עד להתפתחות הנוצות צריכים להישאר בטמפרטורה של 33C לערך, ולאחר תחילת הניצוי להוריד לכיוון ה30C, הלחות צריכה להיות בהתאמה למין התוכי ולכן לא נוכל לפרט אותה כאן אבל היא חשובה וניתן למצוא מידע לזן הספציפי באינטרנט. יש לשפוט את הטמפרטורה הנכונה על פי תגובת הגוזל: חם מדי יוביל לנשימה כבדה עם כנפיים פתוחות מעט החוצה, קר מדי יוביל לגוזל מכורבל בתוך עצמו ואם יש מספר גוזלים, ניתן לראות אותם מצטופפים מידי. ניתן לרכוש בקר חיצוני לשליטה על הלחות והחום או מד טמפרטורה חיצוני לאינדיקציה נוספת.
רצפה
במהלך ההאכלה העדיפות הטובה ביותר היא לפזר על הרצפה כופתיות עץ ייעודיות. העץ הדחוס יספח את הצואה והריחות והוא אינו רעל בכלל לגוזלים. בכל מקרה אין להשתמש בסמרטוטים או מגבות שיכולים לצאת מהם סיבים. זוהי סכנת מוות לגוזל!
מזון
יש להשתמש בדייסה ייעודית מחברה מוכרת כגון ורסלה לגה או אפילו קוויקו אם אתם יכולים להרשות לעצמכם. אין להוסיף תוספות למזון המוכן, הוא מאוזן בדיוק כפי שהוא. גוזלים חדשים צריכים לקבל אוכל 2-3 שעות, או אף יותר למיניהם הקטנים. בזמן הפנאה רק 2-3 האכלות נדרשים יומית. כל כלי ההכנה למזון והמשטחים צריכים להיות מחוטאים ומחוסנים.
ערבוב מזון
גוזלים צעירים דורשים יותר האכלות בדייסה מאשר גוזלים בוגרים. שימו לב ליחס הדייסה ליחס המים שאתם שמים. למרות שהכמות במזרק נראית זהה, הכמות בפועל של המזון משתנה בהתאם לסמיכות. זכרו שהדייסה היא גם המים וגם המזון היחידי שהם מקבלים כך שיש לוודא שהם אינם מתייבשים והעור שלהם אינו יבש מידי. בכל מקרה אחר יש לפנות לייעוץ ווטרינרי פרטני.
האכלת המזון
העדיפות להאכלה היא במזרק ייעודי ומחט סטרילית מנירוסטה או מגומי רפואי. את הדייסה יש לחמם ל־38.5-40C. לערבב היטב כדי למנוע גושים ולהניח בכלי עם מים חמים במהלך ההאכלה כדי למנוע התקררות. זכור לשמור על היגיינה במהלך ההאכלה. יש לקרב את המזרק והדייסה לגוזל. הגוזל צריך לפתוח את המקור ולהטות את הראש למעלה ולמטה. במהלך זה הוא מאותת שנתיב האוויר סגור, כך שזה פחות סביר שנטעה בהכנסת המחט. יש לתמוך בראש ברכות, ולשים את קצה המזרק בפה, ולהכניס לזפק לאט ובזהירות. להאכיל בערך 10% ממשקל הגוזל או עד שהקיבה מלאה בשני שלישים. אין להאכיל שוב עד שהקיבה כמעט ריקה מההאכלה האחרונה. למעט גוזלים קטנים או חלשים מאוד, אכילה יכולה להפסיק בין 12.00 בלילה ועד 6.00 בבוקר, כדי לאפשר לקיבה להתרוקן לגמרי לפחות פעם ביום.
סימני סיכון
יש לפנות לוטרינר אם אתה מזהה את הסימנים הבאים:
הקיבה אינה רוקנת לחלוטין תוך 3-4 שעות, או שהגוזל מסרב ל־2 האכלות רצופות.
הגוזל הקיא יותר מהאכלה אחת. עור כהה, קר וגור שקט.
הגוזל לא עולה במשקל.
דימום בכל מקום שהוא (מלבד הציפורניים).
הכחלה או אי עמידה על אחת הרגליים.
פציעות שונות.
גמילה
לאחר שהגוזל מגיע למשקל המומלץ, הוא מוכן להיגמל. חשוב לוודא שהגוזל מתפתח כיאות, כדי להגיע למשקל הגמילה בגיל הנכון. אחרת עשויה הגמילה להתרחש בצורה רעה ואף לסכן את הגוזל. זו הסיבה לשקילה יומיומית, על מנת לאתר בעיות מבעוד מועד. הקפידו להציע מגוון רחב של מזון אך בססו את הגמילה על כופתיות איכותיות כגון כופתיות של אול פט, ורסלה לגה, או פיסטקוס. בגיל זה, עוד ניתן להרגיל את הגזול למה שתירצו די בקלות. השתדלו לאפשר לגוזל לצפות בציפורים בוגרות שאוכלות את אותו המזון שאתם רוצים לגמול עליו כיוון שתוכים חיים בלהקות ומחקים את הבוגרים שבלהקה. השאר את ההאכלה באמצעות מזרק בבוקר כהאכלה הראשונה. ובערב בדוק האם הגוזל אכל ולפי זה עודד אותו עם מעט דייסה נוספת. ירידה במשקל של 10-15% הוא נורמלי בתהליך הגמילה ממש כמו אצל תינוק, אך ירידה גדולה מכך איננה נורמלית ודרושה התערבות וטרינרית.
בהצלחה!