כמה גזעים קיימים בעולם?
באופן לא מפתיע, הכלבים הם אחד המינים המגוונים ביותר על פני כדור הארץ. קשה לעיתים להאמין ששיצו ודני ענק הם כמעט זהים ברמה גנטית. אך המאפיינים החיצוניים והאופי השונה מאוד שלהם הם בעיקר בשל גידול סלקטיבי על ידי האדם.
כמה סוגי כלבים קיימים בכלל? ומה נדרש כדי לקבל הכרה בסוג חדש של כלב כסוג רשמי?
כל זאת במאמר הבא:
ארגון הכלבנים העולמי(FCI), הוא פדרציה בינלאומית של מועדוני הכלבנות מ-84 מדינות ברחבי העולם (ללא ארצות הברית, אנגליה ואוסטרליה שלהם ארגונים עצמאיים).
הכרה בזן חדש זוהי דרך די ארוכה. בכל איגוד ישנם הגדרות שונות מעט אך כולם עובדים באופן כללי בדגם של ה-AKC, שדורש שיהיה כמות די גדולה של כלבים מסוג ספציפי (אין הגדרה מדויקת של כמות) ומאפיינים פיזית והתנהגותיים עוקבים מספקים. ההכרה בסוג מצריכה הגדרות ברורות מאוד לכל מאפיין שכל אדם יוכל להבין ולחקות בהנחה והוא רוצה לגדל את הגזע.
הכרה בגזע
כדי שהאיגוד יתייחס לסוג חדש כלב כגזע מוכר, על הגזע החדש להיות לפחות עם אוכלוסיית של כמה מאות פריטים, שמתקיימת באופן רציף למשך מינימום של 3 דורות. הגזע צריך להתקיים בבתי גידול במינימום 21 מדינות ומעל 100 חברים שונים בעולם. מבקשי ההכרה בגזע צריכים להציע סטנדרטים והגדרות ברורות שכלב חייב לעמוד בהם כדי להיות מקושר לגזע החדש.
לאחר שאיגוד המגדלים הספציפי עומד בכל התנאים הנ"ל, הוא יכול להגיש בקשה לקבלת הכרה רשמית כגזע עצמאי. הבקשה תיבחן בכובד ראש על ידי ההתאגדות הבינלאומית. אם הבקשה מתקבלת, הגזע יכול להתחרות בקבוצה כללית (ולא ספציפית לגזע בינתיים) בתערוכות כלבים בינלאומיות. לאחר התחרות בקבוצה זו למשך לפחות שלוש שנים, הועדה המנהלת של ה-AKC בוחנת את הגזע כדי לקבוע עקביות והאם להעניק הכרה מלאה וסטטוס רשמי לגזע. בעוד מספר גזעי הכלבים החדשים שנוספו רשמית משתנה משנה לשנה, מאז 2010 הוענקו 25 סוגי כלבים חדשים סטטוס רשמי נכון ל2022.
סיווג הגזעים
כל ארגוני הכלבנות המרכזיים מסדרים גזעי כלבים לקבוצות בהתבסס על מטרת הגזע המקורית.
ה-AKC למשל מסדר את כל סוגי הכלבים לשבעה קטגוריות:
כלבי ספורט- הקבוצה הזו כוללת כלבים שיועדו במקור לעזרה בצייד עופות. מכיוון זה, מוגדרת ברוב האיגודים כ-כלבי ציד.
האונד- גזעי ההאונד פותחו כדי לעקוב אחר ריח לרוב. היום, משתמשים בהם לאיתור ומציאת אנשים או חלילה הרוגים באזורים מוכי אסון כמו רעידות אדמה. חיפוש סמים או חיפוש נעדרים ואפילו מציאת חפצים קטנים.
טרייר- הגזעים פותחו במקור להדברת עכברים וחולדות. הקטנים מבניהם היו צדים את החולדות ואילו הגדולים ממש נועדו לחפור ולהגיע למחילות ולקנים עצמם. רבים מהם מכילים בשמם את המקום בו פותחו.
כלבי רועים- משמם ברורה מטרתם כמובן. כלבי הרועים נועדו במקור לעזרה ברעיית מקנה בשטחים אדירים. הם פותחו להיות זריזים, מוכשרים, חכמים מאוד ונאמנים בצורה יוצאת דופן. לכן סוגים רבים של רועים, כמו הרועה הבלגי, משמשים היום כלבי משטרה וצבא ואף כלבי חיפוש והצלה מצוינים.
כלבי עבודה– אלו גזעי כלבים שפותחו לבצע עבודות ספציפיות שאינן כוללות צייד או רעיית צאן. זה כולל כלבי מזחלות כמו אלסקן מלמוט, כלבי חיפוש והצלה באזורים קשים כמו הסאן-ברנארד, וסוגים גדולים כמו הרוטווילר.
סטנדרט(NON-SPORT)- הקבוצה הזו מכילה בתוכה כלבים שאינם מתאימים לקבוצות האחרות. הסטנדרט כולל למשל את גזעי הפודלים, הצ'או צ'או, וגם כלבי חברה וכלבי ליווי נוספים.
שעשוע- הקבוצה כוללת את כלבי המיני. חלקם, כמו היורקשייר טרייר או הפודל טוי היו צריכים להיות בקבוצות אחרות בהתאם לאופיים ופיתוחם אך בגלל גודלם, הם מסווגים ככלבי שעשוע. ככלל, פחות מ- 3 קילו לערך מוגדרים בקבוצה זו.
אז כמה סוגי כלבים קיימים?
המון.
בארה"ב לבדה רשומים נכון ל2022 מעל 200 גזעים רשמיים ועוד כמה עשרות עם בקשות חדשות בבדיקה.
רשימת סוגי הכלבים של ה-AKC כוללת נכון לרגע מאמר זה 213 סוגי כלבים. ואילו ה-FCI מפרטת 362 (!) סוגי כלבים המוכרים רשמית.
תוסיפו לזה את מגוון הבקשות הקיימות ברגע זה בבדיקה או בתחרויות כלליות שמחכים להכרה. ותוסיפו לזה את השילובים האסתטיים הלא רשמיים (כמו גולדן-דודל ודומיו) ותקבלו מאות רבות של גזעים.
לסיכום
קיימים כמון סוגים שונים של גזעים בעולם וכל אחד מהם הוא עולם ומלואו במאפייניו השונים.
אך בין אם הכלב שייך לגזע מוכר רשמית או בין אם הוא מעורבב בכל טוב אין הבדל ביכולתם לאהוב אותך ולהיות בן בית מושלם.
רוצים לקרוא עוד מאמרים על כלבים? לחצו כאן
רוצים להציץ באתרים הרשמיים של האיגודים?